Тайната на „падащите звезди“

от

публикувано на 31.07.2018

Кога за последно видяхте „падащи звезди“? А знаете ли какво всъщност са те? „Падащи звезди“ наричаме метеорите – отломки от комети, които навлизат в земната атмосфера с много голяма скорост. Тук сигурно се питате какво пък са кометите?! Те са малки обекти в Слънчевата система, съставени от лед, прах, скални частици и различни минерали. Метеорите навлизат в атмосферата с много голяма скорост и това е причината те да светят и да оставят бяла димна следа. Тези метеори, които са достигнали земната повърхност, се наричат метеорити.

В точно определени периоди на годината се наблюдава явлението „метеорен поток“ или както по-често го наричаме „метеорен дъжд“. Има един месец в годината, в който метеорните дъждове са изключително зрелищни и този месец е август!

На 12 и 13 август тази година може да наблюдавате един от най-богатите метеорни потоци, наречен „Персеиди“. Кометата, от която се отделят метеорите, се казва Суифт Тътъл. В Западната част на Европа наричат този поток „Сълзите на Свети Лаврентий“, защото нощта с най-много падащи звезди съвпада с празника на светеца в календара на католиците. В някои летни вечери по време на Персеидите в небето могат се видят около 200 падащи звезди само за един час.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: