Котката на щастието

от

публикувано на 25.09.2018

Тази котка е много известна в Япония – там я наричат манеки неко, което означава буквално „котката, която приканва“,но е позната и като „котката на щастието“.  Тя е един от най-известните талисмани в Страната на изгряващото слънце – може да бъде видяна пред магазини и ресторанти, продават котешките фигурки и като сувенир. Най-често фигурките са направена от глина и порцелан, но има и дървени, и метални фигурки.

Манеки неко са свързани със стара история…Някога една котка спасила японски самурай от сигурна смърт. Имало силна буря и самураят се бил скрил от проливния дъжд под клоните на едно дърво . Бил замръкнал в околностите на малък храм, но в полумрака не виждал къде се намира. Тогава чернобялото коте на настоятеля на храма се показало на портата  и повдигнало лапичка – самураят го забелязал и тръгнал към него. В следващия миг мълния паднала в короната на дървото, където воинът  доскоро се криел: още минута и мълнията щяла да го убие.  Оттогава всяка пролет там се провежда специална церемония , в чест на „котешкия благодетел“ и се продават фигурки на котета с вдигната лапичка.

Манеки  неко има златно звънче на врата и държи различни предмети: чукът предвещава богатство, монетата е за късмет, а рибата /най-често шаран!/ носи изобилие и щастие. Вярват, че вдигнатата  лява лапичка привлича парите, а дясната – личното щастие. Значение има и цветът на котето – чернобялото е най-късметлийско, но казват, че и бялото носи щастие, а черното предпазва от зли сили. Когато видиш такава фигурка с вдигната за поздрав лапа и ти трябва да я поздравиш, за да задействаш силата на талисмана. И – нещо още по-любопитно: покемонът Мяут също е вдъхновен от манеки  неко, само че, за разлика от котешката фигурка, той не държи монета – тя е проектирана на челото му и му служи като оръжие.

 

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: