Елените на дядо Коледа

от

публикувано на 18.12.2018

Всички знаете, и това наистина е така, че дядо Коледа живее в Лапландия, най-северният регион на Финландия. Столицата на тази област се нарича Рованиеми и се намира точно на Полярния кръг.

С дядо Коледа живеят и баба Коледа, джуджетата и елфите – малките божества на природата и плодородието, също и деветте северни елена, благодарение на които лети вълшебната шейна на добрия старец.

Имената на елените са Дашер, което означава „стремителен“, Дансер – „танцьор“, Прансер – „скачач“, Виксен – „буен“, Комет – „кометата“, Кюпид – „купидон“, Донер – „гръм“, Блитцен – „мълния“ и най-известният – Рудолф. Първоначално елените били само осем. Така поне става ясно от едно стихотворение, публикувано през 1923 година, от Клемент Кларк Мур в чест на Свети Николай.

Последен се появява еленът Рудолф, през 1939 година, отново в стихотворение, а след това и в песни, и филми. В това стихотворение другите елени се шегуват с Рудолф, заради светещия му червен нос. Но светещият нос на елена помогнал на вълшебната шейна в гъста непрогледна мъгла и оттогава Рудолф е начело на екипажа на дядо Коледа.

А северните елени, наричани още и елен карибу, братовчеди на елените на дядо Коледа, се чувстват прекрасно в студените замръзнали земи на Евразия и Северна Америка. Но все пак не му е лесно на дядо Коледа и на неговите девет елена. Понякога температурите в Рованиеми падат до – 45 градуса по Целзий.

Представете си колко приказни са тези обитатели на севера – елените сменят цвета на очите си. През зимата те са сини, защото така по-лесно свикват с тъмнината, а през лятото стават жълти, заради „белите нощи“, когато слънцето не залязва. А ако се чудите защо носовете им са толкова големи – това е за надушват хищниците.

 

 

 

 

 

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: