Историята на Джинджифиловото човече

от

публикувано на 10.01.2019

Историята на Джинджифиловото човече е известна още от далечната 1390 година, когато то „пристига“ от далечните арабски емирства във Великобритания, с помощта на кръстоносците. Джинджифиловото човече се приготвя от мляко ,канела, мед и джинджифил – подправка, която отглеждали в южните страни.

Когато то стигнало до трапезата на британската кралица, тя така го харесала, че наредила да бъде включено всеки ден в менюто й, както и да бъде сервирано на гостите в двореца.

През Средновековието славата на тези сладки човечета се променила. От любими, те се превърнали в символ на злите сили. Сладкарите и хлебарите започнали да правят джинджифилени човечета във вид на вещици и духове, които според легендата летели на метли и разнасяли злото над света. Този факт се обяснява с периода на вещерството и гоненето на вещици и магьосници. В Холандия децата се страхували от джинджифиловите човечета и правителството през 1607 година забранило да бъдат приготвяни. В Англия страхът отминал и те човечета отново се появили на трапезата.

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: