Приказките на Братя Грим

от

публикувано на 21.01.2019

В началото на ХIX век двама братя – Якоб и Вилхелм Грим правят нещо изключително. Те записват и издават сборници с немски приказки, така както те се разказвали от хората. Трябва да признаем, че тези приказки не винаги са имали щастлив край и много от тях били малко страшни. Благодарение на Братя Грим много от най-обичаните и популярни днес приказки са стигнали до нас – „Снежанка и седемте джуджета“, „Пепеляшка“, „Спящата красавица“, „Хензел и Гретел“ и много други.

В седмицата от 21 до 25 януари в „Ранобудно петленце“ ще звучат приказки от Братя Грим. В понеделник, на 21 януари, слушайте историята на „Мързеливите Хайнц и Трине“, а във вторник, на 22 януари, „Страната на небивалиците“, също по Братя Грим.

В сряда, на 23 януари, сме Ви подготвили персийската приказка „Девет или десет“, в която един камилар се упражнява да брои до десет.

Детската приказка този четвъртък, на 24 януари, е „Ливия“, от която ще чуем какво се случва в джунглата.

Един ден се срещнали Умът и Щастието и започнали да спорят кой от тях е по-важен. Спечелил ли изобщо някой и кой ще научите в петък, на 25 януари, от татската приказка „Ум и щастие“.

„Ранобудно петленце“ слушайте от понеделник до петък, в 7 без 10 сутринта, по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

 

 

 

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: