Скъпоценните камъни: диамантът

от

публикувано на 05.02.2019

От незапомнени времена най-ценен сред всички скъпоценни камъни на Земята е диамантът. Древните гърци го нарекли „адамас“, което означава „несломим“, „несъкрушим“.

Императори, султани, махараджи, шахове, раджи, крале носели прочути диаманти като талисмани, вградени върху бойните им шлемове и мечове, корони, пръстени, тронове и скиптри. Диамантът бил символ на властта и мъдростта на владетелите. Те вярвали, че предпазва от поражения и наранявания. Арабите, индийците и персите били дълбоко убедени в силата подобни амулети. Арабите дори имали такава поговорка: „От две воюващи страни победителка ще е онази, която притежава по-тежък диамант“.

Красотата на диаманта е в начина, по който камъкът пречупва и отразява светлината, в играта и преливането на цветовете. Най-ценните диаманти са прозрачни като сълза камъни, без никакви пукнатини, и с изключително силен блясък. Шлифованият диамант наричаме брилянт. Освен прозрачните безцветни диаманти, природата е създала и червени, карминено-червени, пурпурни, индигово-сини, зелени, кафяво-жълти, някои от тях много по-скъпи от безцветните. Ярко оцветените диаманти обаче е срещат много рядко в природата.

Около всеки един от най-прочутите диаманти има безброй легенди – „Санси“, „Кохинор“, „Шах“, „Орлов“, станали безмълвни свидетели на войни, убийства и грабежи. Някои от най-прочутите диаманти в света се съхраняват в „Елмазния фонд“ на Русия, други красят короните на английската кралска династия на Уиндзорите.

Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: