Леопардът – самотник от остров Ява

от

публикувано на 11.02.2019

Той е ловък, тича бързо като стрела и излиза да ловува само нощем. Напада зебри, антилопи, биволи, а любимата му плячка е маймуната. Разхожда се  царствено, без да е царят на животните. Такива са леопардите. Разпространени са в цяла Африка и Азия. Преди милиони години  е населявал и Европа, но никой не помни кога точно се е случило това. Един от най-интересните представители на този вид е леопардът от остров Ява. Известен още като самотникът. Обича да е сам и всява страх у другите животни на острова. Когато види жертвата си, той заляга в тревата или стъпва на пръсти, сякаш си е обул пантофи и така незабелязано се приближава до нея. За съжаление този вид е застрашен от изчезване, заради красивата си кожа. В момента на остров Ява живеят около 250 леопарда.

БНР© 2018 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: