Прочути мореплаватели и корабни дневници: Джеймс Кук

от

публикувано на 07.06.2019

Джеймс Кук е един от най-интересните мореплаватели и откриватели на 18 век. Тримачтовият му кораб „Индевър“ вдига платна към непознати земи през 1768 година.

Капитан Кук осъществява две околосветски плавания. Той проучва Северната и Южната полярна област и изследва Южните морета. Джеймс Кук дава името на Тихия океан.

Капитанът ни е оставил доста любопитни дневници. В тях описва културата на племената в Нова Зеландия, Австралия, Северозападна Америка и полинезийските острови. От него научаваме за жилищата им, за облеклото, храната, канутата и оръжията, песните и игрите, за ритуалите, татуировките и накитите им. Оставя ни и ценни описания на растения и животни.

Ето например, в корабния си дневник Джеймс Кук пише, че с екипажа му наблюдавали необичайно светене в морето, за което свидетелствали мореплаватели. След като улавят медуза, която „имаше цвета на силно нагорещен метал и излъчваше бяла светлина, а заедно с тези медузи получихме и три различни вида съвсем малки раци, които блестяха като светулки“, пътешествениците решават, че причината за това морско сияние са светещите животни.

Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: