Архитектурните чудеса на Париж

от

публикувано на 11.06.2019

Крал Анри IV , известен още и като Анри Добрият или Великият, обръща особено внимание на обновяването на Париж, който  превръща в своя основна резиденция. Тогава е изграден Понт Ньоф , най-старият мост на Париж днес. Това е първият каменен мост, снабден с настилки, защитаващи пешеходците от кал. Той е бил достатъчно широк, за да могат хората да минат встрани, при преминаването на  по-големи карети. През 16 век Понт Ньоф е доста  интересно  място – там се събират музиканти, търговци, жонгльори и артисти.

„Плас де Вож“ е още една от осъществените идеи на крал Анри Четвърти. Заедно с „Плас де Дофин“ ,  който стигал точно до средата на Понт Ньоф, площадът е част от първия опит за истинско градско планиране. Първоначално известен с името Кралския площад, квадратът с размери 140 на 140 метра е обграден от четирите си страни с девет, почти еднакви жилищни сгради и два величествени Павилиона: на краля и  на кралицата , в южната и северната част .

Слушайте поредния епизод от „История на изкуството за деца“, в четвъртък, 13 юни, от 17.00 часа по програма „Христо Ботев“.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: