На детския и младежки филмов фестивал в Злин, Чехия

от

публикувано на 23.06.2019

Има един град в Чехия, нарича се Злин, който за около седмица се превръща в истинско детско царство. Причината е ежегодният Международен детски и младежки филмов фестивал. Тази година той отбеляза 59-ата си издание. Ние бяхме там! Каним Ви на разходка из фестивалния Злин!


Предлагам да започнем нашата разходка от парка, носещ името на чешкия хуманист и писател, бащата на съвременната педагогика Ян Амос Коменски. На пътя ни първо се появява цяло индианско село, в което можем да се облечем като истински индианци.

До него е построена сцената за театралните постановки и концертите на фестивала. В близост има картонени замъци, а до тях деца майсторят и боядисват малка къщичка.

В този парк се е настанил и павилионът на детското радио, което излъчва на живо от Злин.

В една от палатките чешкият етнолог – Мнислав Зелени Атапана разказва на децата за проучванията си върху културата на южноамериканските индианци, които е правил пред половин век. Недалеч има и танци – от всяко кътче на света.


А, я да видим какво има отсреща – там гордо се издига замъкът на град Злин. И той е превзет от деца. Около него е направен плаж с пясък, има павилиони с причудливи велосипеди, които се задвижват не с крака, а с ръце. Точно пред замъка е разположен и дома на Чешката телевизия, в който постоянно нещо се случва.


В парка на замъка са се настанили колко симпатични дървени павилиона – всяко дете получава бяла престилка и започва любопитна разходка в света на химията, заедно със студентите от Университета „Томаш Батя“ в Злин.

Точно срещу химичните лаборатории пък са павилионите с роботи. Вътре в тях всяко дете може да напише каквото си пожелае в един компютър, след което симпатичен робот, започва вещо да надписва с красив ръкописен почерк картичка. След като приключи я подава на друг робот, който тържествено ви я подарява.

Но да продължим към замъка. Ето, че на входа му има три цветни точки, всяка от които ви отвежда по цветна пътечка до различни врати в замъка. Да отворим една – там има детска работилница за анимационни филми. Излизаме от замъка, а покрай нас е пълно с плюшени анимационни герои.

Ето, че дойде време за Работилничката за новини на Чешката телевизия. Децата влизат в ролята на водещи на новини и застават пред камерите на телевизията.

Филм от програмата – Открий и опознай хората.

Източник: Ани Маринова
Източник: Ани Маринова

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: