Историята на ръкавиците

от

публикувано на 22.07.2019

Ръкавици е имало още по времето на египетските фараони! За най-стари сред тях се смятат намерените в гробницата на фараона Тутанкамон. Някои от тях закривали само пръстите, но имало и ръкавици  за стрелба с лък – те покривали и дланта.

Древните римляни носели ръкавици докато се хранели , понеже разчупвали месото с ръце, а то често било току-що изпечено и горещо.

При рицарите от времето на Средновековието, ръкавиците били част от доспехите, по време на битка  и били изработвани от метал. Кожените ръкавици играели много специална роля:   те се подарявали като знак на  особено благоволение, а да хвърлиш по някого ръкавица означавало, че го предизвикваш да се бие с теб. Още оттогава се смята за обидно да подадеш ръка за поздрав, без да си свалил ръкавицата си.

 

 

Във френското висше общество в края на XVII век носенето на ръкавици било белег за  изисканост . Изработвали ги от коприна, кожа и  дантела. Върху тях пръскали парфюм, а понякога ги напоявали и с отрова  – така, че  само допирът до тях можел да убие! Направо убийствени ръкавици!…

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: