Къде растат златните ябълки

от

публикувано на 12.08.2019

Всички добре познавате приказката за тримата братя и дървото със златните ябълки. Но сигурно не знаете, че тази история идва много отдалеч – още  от древногръцките митове и легенди.

И така, имало някога  на брега на река Океанус една вълшебна градина, за която се грижели три нимфи. Това били Хесперидите, дъщерите на титана Атлас, който държал на плещите си Земята. В градината растели вълшебни златни ябълки, които дарявали с вечна младост всеки, който ги вкуси. Те били подарък от богинята Гея за сватбата на Зевс и Хера. Плодовете били пазени и от стоглавия дракон Ладон, който никога не заспивал.

В приказката, която така добре познавате, драконът е триглава ламя, а трите сестри-нимфи са трима братя. Само, че ябълката е само една и се ражда веднъж в годината, а  братята  се опитват да я опазят  от ламята, която всяка година идва и я открадва. Докато най-после усилията им се увенчават с успех, а приказката завършва с голяма сватба – три дни и три нощи, под клоните на вълшебното ябълково дърво!

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: