Къде се намира краят на Европа?

от

публикувано на 20.08.2019

Там, където свършва Европа и започва Северна Африка, има една висока скала. Тя се намира в най-южната част на Пиринейския полуостров. Точно там е Гибралтар. Едно място, в което има много маймуни. Те обичат да се закачат с туристите и даже са се научили да им отварят колите и да си взимат, без да попитат, шоколад, банани или сандвичи.

Гибралтарският проток свързва Средиземно море с Атлантическия океан и отделя Европа от Северна Африка . Граничи на север с Испания, на изток – със Средиземно море, на юг е протокът, а на запад – Гибралтарският залив. Площта му е по-малко от 7 квадратни километра. Гледката, която се открива от най-високата му част е прекрасна – от всички страни само море.

През Средновековието  на Гибралтар построили много дебели крепостни стени, за да предпазят града от нашественици и пирати. Част от тях стоят неразрушени и до днес. Друга интересна забележителност е пещерата Сен Мишел, в чиито зали, пълни със сталагмити и сталактити, се провеждат концерти и театрални представления.

А при хубаво време от върха на скалата се виждат бреговете на Африканския континент. Заслужава си да видите края на Европа  отблизо!

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: