Една разходка до звездите

от

публикувано на 10.09.2019

Мечтаете ли си някога да стигнете до звездите и да се разходите по тях? Да ги докоснете или погъделичкате? Да разберете защо мигат и какво виждат отгоре ? Може би това някога ще се случи, но ако искате да научите повече за звездите, планетите, галактиките, метеоритите, астероидите и извънземните, посетете планетариума в Пловдив.  Той се намира в Регионалния Природонаучен музей и всеки ден предлага по една необикновена  разходка из тъмния и загадъчен космос.

Програмата за деня е разделена на категории и започва с „ Яростната  Вселена която представя комети, астероиди, метеорити, които се движат в пространството с огромна скорост.

Следва „От Земята към Вселената – шоу, от което ще научите всякакви интересни факти за историята на астрономията, за изобретяването на телескопа, както и за най-новите гигантски телескопи, които ни позволяват да се взираме все по-дълбоко във Вселената. Ще видите изригванията на Слънцето, ще научите как се раждат и умират звездите.

„В търсене на Слънчевата система“ или как работи сондата Interstellar Boundary Explorer или IBEX, изследовател на НАСА, която достига територии с изключително ниски температури и екстремни радиационни условия, там, където започва дълбокият Космос.

„Тъмнината в Космоса“ ще ви гмурне  в тъмната материя. Тя е  една от най-големите загадки и нейното решение би ни помогнало да разберем по-добре какво представлява Вселената, защо е точно такава и как се  е развивала във времето.

„Две малки парченца стъкло“ е звездна програма в чест на 400-годишнината  от създаването на телескопа.

Не пропускайте да се потопите в загадките на космоса и се забавлявайте!

 

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: