Маламбо и запатео

от

публикувано на 07.10.2019

Какво е маламбо? И какво е запатео? Тези странни думи са свързани  с Аржентина и с танците…

Наричат Лаборде столицата на маламбото. Това е традиционен народен танц в Аржентина, който се отличава от останалите с това, че по време на изпълнението му не се пее – акомпаниментът е предимно от басбарабани и китара и е изпълняван от мъже.  Появява се   в района на  пампасите  – обширната степ около устието  на река Ла Плата, в териториите на Аржентина, Уругвай и Бразилия. Представлява част от културните традиции на т.нар. гаучоси   –  подобно на северноамериканските каубои, те са се занимавали с животновъдство  .

Маламбото представлява поредица от сложни движения с краката, наричани запатео.  Комбинацията от движенията не следва определени правила и е уникална за всеки изпълнител. Най-общо има придвижване напред и после „обиколка“, което означава, че след приключването на едно запатео, то трябва да се повтори, но този път всяка стъпка трябва да се изпълни с другия крак: обикновено се започва с левия крак,  после движенията се правят с десния. Всяко запатео се отделя от другото с енергичен удар с крака, който маркира началото на следващото запатео.

Ако ви е станало любопитно, слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“ в четвъртък, на 10 октомври . От него ще  разберете още защо испанският крал Филип Трети решава да си направи дворец в Неапол и какво пише в  книгите на китайските мъдреци  от 17 век.

10 октомври 2019 г., от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“!

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: