Къщички за птици

от

публикувано на 23.10.2019

В Турция миниатюрните къщички за птици   имат дълга история. Те украсявали горната част на къщи, ханове, библиотеки, училища, джамии, фонтани и мостове. Изграждането им започва по времето на Османската империя.  По тези места открай време обичат и почитат птиците – хората никога не ги оставят без храна и се отнасят към тях като с членове на  семействата си. Вътрешните  дворове на джамиите обикновено са пълни с гълъби, които присъстват на молитвите на мюсюлманите. Смята се, че този който построи къщичка за птици, прави голямо добро. В град Бурса и до днес съществува Домът за бездомни щъркели, построен преди векове за лечение на ранени птици.

Наричат ги с различни имена – куш кьошк /птичи павилион/, гюверчинлик / къща за гълъби /, сердже сарай /дворец за врабчета/ Къщичките за птици са създавани, за  да приютяват всяка птица, която лети свободно. Някои от къщичките са били изградени едновременно с построяването на дома, други са били добавяни допълнително. Къщичките хем са приютявали птиците, хем, благодарение на тях, фасадите на къщите са били предпазвани от замърсяване. И са много красиви!

Използвани са доста сложни техники. Първо се издълбавала стената, а после към нея се прикрепяла предварително изработената къщичка. Някои от къщичките са едноетажни, с много секции, разположени хоризонтално. Други са многоетажни. Има дори и такива, направени във формата на дворци или джамии, със сводове и куполи.

Ако искате да научите повече за  красивите къщички за птици, слушайте „История на изкуството за деца“ на 24 октомври 2019, четвъртък, от 17.00 часа по програма „Христо Ботев“!

Източник: amusingplanet.com

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: