Обичате ли мед?

от

публикувано на 03.10.2016

В света съществуват над 20 000 вида пчели, а едва 11 от тях са медоносни. Пчелите работнички обикалят между 50 и 100 цвята на полет, изсмукват с хоботчето си нектара на цветовете и го складират в медовото си стомахче. Пчелата занася събрания нектар в кошера, където други пчели изпаряват водата от нектара и го настаняват по стените на восъчни килийки, където нектарът окончателно се превръща в пчелен мед.

Пчелите са едни от най-полезните насекоми на земята. Те помагат за опрашването на растенията и цветята, от които израства нашата храна. Освен това са единствените насекоми, които създават храна, годна за консумация от човека. Медоносните пчели прелетяват близо 70 000 километра, за да съберат достатъчно нектар, необходим за създаването на около 450 грама мед. Една пчела работничка събира за целия си живот около 1/12 чаена лъжичка сладък мед.

Пчелите са абсолютно уникални. Те имат около 170 рецептора за мирис, с които разпознават стотици фини аромати. Медоносните пчели наблюдават света с цели пет очи – две сложни и три прости. Със сложните си очи те виждат изображението на предметите във формата на мозайка от различни точки. Пчелите имат цветно зрение – различават няколко цвята като син, жълт, оранжев, зелен и бял. Това е причината пчелните кошери да се боядисват предимно в синьо и жълто. Червеният цвят пък въобще не разпознават. Медоносните пчели танцуват, за да разкажат на другите къде се намира най-добрият нектар и цветен прашец. Замисляли ли сте се някога защо пчелите жужат? Те успяват в рамките на една секунда да направят 200 удара на крилцата си, от което се получава жужащият звук.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: