Звукът

от

публикувано на 03.10.2016

Ослушайте се! Какво чухте? Звуците са навсякъде около нас. Но какво всъщност знаем за звука? Задавали ли сте си въпроса какво точно е звукът?

Звукът е механичното трептене на молекулите на въздуха. То създава акустична вълна, която се разпространява в различна среда – твърди тела, газове или течности. Всеки обект, който се движи създава вибрации, които на свой ред задвижват въздушните частици наоколо. Те се удрят една в друга и нашите уши възприемат вибрациите им като звук. Въпреки, че звукът не се движи толкова бързо, колкото светлината, скоростта му е впечатляваща. Известно е, че той пътува най-бавно през сухия въздух, само с 343 метра в секунда, което означава, че изминава 1,6 километра за около 5 секунди. Звукът пътува по-бързо през водата и изминава 1482 метра в секунда. Най-бързо се движи през стоманата – 4512 метра в секунда. Чудите ли се вече къде не може да се разпространява звукът? Разбира се – във вакуум.

Мъркането на котките е чудесен пример да разберем как функционира звукът. Друг хубав пример е мълнията. Тя нагрява въздушните частици много бързо, което е причина за огромна звукова вълна, известна ни като гръм.

 

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: