В царството на рибите

от

публикувано на 24.10.2016

Добре дошли в необятния воден свят на близо 28 000 видове риби. Те са първите гръбначни животни и са приспособени да живеят във водата. Дишат посредством хриле, крайниците им са перки, които им помагат да се движат и да запазват равновесие. Тялото на повечето видове е покрито с люспи. Те ги предпазват и им помагат да се движат по-бързо във водата. При някои риби тялото е покрито със слуз, което улеснява движението им.

Рибите използват много начини за оцеляване като например окраската, която им позволява да се сливат с морското дъно, рифовете и скалите. Други пък умеят да плуват много бързо. Рибата тон например е вид, който се движи с над 70 км/ч, една от най-бързите океански риби. За сравнение повечето акули си плуват с 8 км/ч.

Някои риби са удивителни. Съществуват видове, като например тинестите скокливци, от семейство попчета, които са риби амфибии. Те са приспособени да живеят и извън водата. Когато се разхождат на сушата дишат през кожата си и като извличат кислорода от събраната в устата им вода. Тинестите скокливци могат да прекарат до няколко дни на суша. Рибата морска котка, която обитава и Черно море, има 27 000 вкусови рецептора. Хората имат едва около 7000 рецептора. Морските кончета пък са единственият вид риби, който плува в изправено положение. Най-необичайни в много отношения са акулите. Те разполагат с няколко реда резервни зъби, които са заменяеми. Има акули, които губят над 30 000 зъба през живота си.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: