Образователни концерти в радиото за малките слушатели

от

публикувано на 21.11.2016

Музикалната образователна програма на Българското национално радио организира 11 концерта за деца, ученици и студенти. В тях този сезон ще се включат и Оркестърът за народна музика, хористите от Смесения хор и Детския радиохор. Девет ще са срещите с виртуозите на симфоничната музика и две с фолклорните изпълнители. Първо студио на БНР е мястото на досега с магията на музиката. Началният час за всички издания е 10:30 часа.

„Поздрав от медните духови инструменти“ ще представи на малките гости тромпета, валдхорната и тромбона. На 5 декември 2016 г. тромпетистите Петър Македонски и Стоян Стоянов, валдхорнистите Ясен Теодосиев и Владислав Григоров и тромбонистът Атанас Карафезлиев ще им представят „Поздрав“ за брас квинтет от Марин Вълчанов.

На „Среща с маримбата“ Василена Серафимова ще представи един от интересните ударни инструменти, както и другите от перкусионната група.

В деня на раждането на Моцарт – 26 януари, с представлението „Честит рожден ден, Моцарт“ ще бъде разказано кой е Моцарт, каква музика е писал и всичко интересно за композитора. Участниците ще се запознаят с по-интересните му произведения, които са лесно разпознаваеми от всеки.

Пианото ще бъде представено на 23 февруари 2017 г. с „Руски шедьоври“. Едно от най-известните произведения на Пьотр Илич Чайковски – Концерт за пиано и оркестър №1 ще е илюстрация за мощта на този инструмент.

Следва запознанство с цигулката с „Красотата на цигулката“ с Концерт за цигулка и оркестър от Едуард Елгер и Симфония №7 на Сергей Прокофиев.

„Запознай се с Брукнер“ на 23 март 2017 г. ще покажат на децата как различните инструменти в оркестъра прозвучават в темите на произведенията, с Концерт за пиано и оркестър №5 на Лудвиг Ван Бетовен и Симфония №3 на Антон Брукнер.

Смесеният хор на БНР ще се представи с „Хорът и оркестърът“ на 6 април 2017 г. Децата ще чуят мащабното произведение Оратария „Елиас“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Ще разберат каква е симбиозата между хора и оркестъра. Ще научат за различните диапазони на човешкия глас – сопран, мецосопран, тенор и баритон.

Връзката на музиката с другите изкуства ще бъде представена с „Картини от една изложба“ от Модест Мусоргски по оркестрация на Морис Равел на 18 май 2017 г. Децата ще разберат как едно изкуство – в случая изобразителното, провокира създаването на музикално произведение.

За най-големите участници в Образователната програма е финалният концерт от поредицата за сезона – „Музиката като наука и философия“ на 8 юни 2017 г. Произведенията Harmonielehre от Джон Адамс, което е премиерно за България, и „Тъй рече Заратустра“ от Рихард Щраус ще разкажат за обвързаността на музиката с различните науки.

Оркестърът за народна музика на радиото специално е подготвил за Образователната програма концертите „Виртуозите във фолклора“ – на 20 януари 2017 г., и „Фолклорно разнообразие“ – на 9 май 2017 г. В първата ни среща с малките ще ги запознаем с нашите изтъкнати солисти, а във втората – с песни, танци и мелодии от основните фолклорни области в България, каза диригентът Димитър Христов.

Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно и можете да се запишете на тел. 02 9336 258 и 0884 498 810, както и на tsvetanova@bnr.bg.

Източник: БНР

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: