Ателие за кукерски маски

от

публикувано на 23.11.2016

Националният етнографски музей кани всички деца на 26 ноември, събота, на детско етнографско ателие. Ще научите любопитни подробности за празничния народен календар през ноември и ще майсторите кукерски маски. Музеят се намира на площад Княз Александър I.

От 12:00 часа д-р Иглика Мишкова ще ви разкаже за традиционните кукерски обичаи. След това от хартиени пликове, цветен картон и вълна ще се научите как да си направите кукерска маска. Може да вземете с вас и мама, татко и баба. Входът за ателиетата е свободен за децата и всички членове на семейството.

От 14:00 часа доц. д-р Веселка Тончева ще ви разкаже за ноемврийските традиционни празници, а заедно с това ще разучавате и народни песни. Ще чуете разкази за Свети Архангел Михаил, този „глух и сляп старец“, който взима душите на починалите и ги води по пътя към небесното им съдилище; за добрия „старец“ Свети Мина, който помага за намиране на изгубени вещи, хора, добитък, за намиране на работа или на жених, а и за разрешаване на проблеми; за празника на Свети Филип, наричан Мрат или Мратиняк и описван като черна кокошка със страшни, големи и зелени очи, но с който започват и Коледните пости; за християнския празник Въведение Богородично, наричан още Вълча Богородица или Куцуклан, Куцлан, защото се почита и умилостивява най-лошия вълк – куц и зъл; за Света Екатерина – денят й е познат и като Мишин празник, защото светицата дала на мишките да ѝ изядат пръстите, но не им дала да влязат в нивите и да изядат посевите; Свети Андрей, който опитомил мечката, и от чийто празник денят започва да нараства с едно просено зърно.

Събитията за деца са част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!” за набиране на средства за изграждане на постоянен и модерен Образователен център в музея. Организатори са Фондация Изиарт и Националния етнографски музей.

 

 

Източник: Национален етнографски музей

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: