Честит Международен ден на кукления театър!

от

публикувано на 21.03.2017

Едва ли има дете, което не обича кукления театър?! На 21 март  се отбелязва Международния ден на кукления театър! Честито и да има още по-шарени и прекрасни кукли, по-добри актьори и забавни представления!

А знаете ли кога се появява кукленият театър? Той е многооо стар. Възниква по различно време в страните, но е известен още от Древността.  В България, кукленият театър започва своята история през 1946 година.  Може да се каже, че негова майка е актрисата Мара Пенкова, която създава Столичния куклен театър.

Актьорите, които ви разсмиват в кукления театър, се наричат кукловоди. Обикновено те са скрити за зрителите, но не е задължително. В кукления театър най-големите звезди са…куклите, разбира се. Те се движат от кукловодите  с помощта на пръчки, конци, електронни устройства или пък се надяват на ръката. Някои от куклите са малки, докато други са с човешки ръст. Някои са плоски, докато други са обемни. Марионетката (кукла на конци) е една от най-популярните видове кукли.

Историята в куклените постановки, най-често е взета от народните приказки. Но с малко въображение можете да си измислите ваш сюжет, да си направите кукли и да поканите семейството и приятелите си на куклен театър, вкъщи!

 

 

Източник: pixabay
Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: