„Течната дъга“

от

публикувано на 05.04.2017

В непроходимите високи гори на Централна Колумбия тече една необичайна река. Водите й са изпъстрени във всички цветове на дъгата. Наричат я „Каньо Кристалес“, което в превод от испански език означава „кристалната река“. Местните хора са й дали и много други имена – „реката с петте цвята“, „реката, избягала от рая“ и „течната дъга“.

Но как е възможно реката да прелива в множество цветове и оттенъци? Отговорът на тази загадка се крие в многообразието от водорасли, които живеят във водите й. В зависимост от сезона яркостта на цветовете се усилва или намалява. От юни до ноември, когато е дъждовният сезон, цветовете й са най-ярки. Водите й се украсяват в червено, жълто, зелено, синьо, златно и черно. Така например тъмночервеният цвят се получава, когато силното слънце изсушава един от видовете водорасли.

Водите на цветната река имат особен състав. Те не съдържат соли и минерали, а качеството им е почти като на дестилираната вода. Поради тази причина в реката не живеят риби и планктонът, с който те се хранят.

Цветната река е дълга малко над 100 километра и се намира в националния парк Макарена в Колумбия.

Източник: myplanetoftravel.ru

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: