Магическите думи

от

публикувано на 06.04.2017

Ако си падате по магиите и вълшебствата, няма как да минете без вълшебна пръчица и специално заклинание! С вълшебните пръчици ще ви е малко по-трудно, защото не се продават по магазините, но специалните заклинания можете да откриете на много места – има ги и в книгите с приказки, и в цирка : нито един уважаващ себе си фокусник не може без тях…

Сигурно най-известна сред магическите фрази  е „Абракадабра сим салабим“. И какво означава това?

В речника пише, че на древния арамейски език „абракадабра“ означава  „ще се случи така, както казвам“. Смята се ,че още по времето на Римската империя, думата е бил част от лечението, прилагано от най-уважаваните лекари. Записана е в една медицинска книга на личния лекар на император Каракала. Хората вярвали,че има думи, които наистина могат да помогнат на болния да надвие болестта.И колкото повече си повтаряли,че това е така, толкова по-добре се чувствали – внушението понякога наистина помага.

А какво да кажем за втората част от вълшебните думи – „сим салабим“? Свързват ги с името на  стария арабски магьосник Али Сим Салабим. Точно какви магии е правел той, не знаем, но името му е световно известно!

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: