Пред коя игра се предава компютърът?

от

публикувано на 11.04.2017

 

 

 

Игрите са стари,колкото светът. В древни времена, когато хората не са имали компютри и електричество са се забавлявали с най-различни игри. Първите от тях са били настолните. В тях са се използвали дъски. Археолозите са намерили такава дъска в древния град Ур, датираща от преди 5500 години преди новата ера. А ето, и някои от по-известните настолните игри,които са били популярни в древния свят. Шахът е измислен в Китай през 204-203 г. пр.Хр. от Хан Ксин, военен лидер. Целта е била тя да служи като занимание за войската по време на един зимен лагер.

Играта Го от нея се страхуват компютрите. Играе се с черни и бели камъни, които се поставят на разграфена дъска с 19 на 19 линии. Играчите, редувайки се, поставят камъни на пресечните точки на линиите, в стремеж да заградят повече пространство от противника. Камъните никога не се местят, но напълно обградени камъни се премахват от дъската. Го изпреварва шахмата със своите безброй варианти на разиграване. Това значително затруднява създаването на компютърна програма, която да е силен играч.

Манкала  се играе  от двама играчи на специална дъска и 36 бобени зърна. Дъската има по 6 гнезда пред всеки играч и едно голямо гнездо във всеки край – за съхранение на спечелените зърна. Често  са се използвали дупки, изкопани в земята или в скали.

Сенет – играта на фараоните. Възникнала е в древен Египет около 3500 г.пр.Хр. Играело се е на дъска с 30 квадратчета или 3 реда по 10. Фигурките за играта се правели от слонова кост, мрамор и абанос, а дъската се покривала с кожа. Вместо със зар, броят ходове, които трябвало да се направят, се смятал с 4 малки дървени плоски клечки, които от едната си страна били бели, а от другата черни.

Източник: pixabay
Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: