Феята на зъбките

от

публикувано на 19.09.2017

Сменихте ли вече млечните зъбки със здрави, постоянни зъбки? А вълшебната фея дойде ли да ви прибера зъбките? Питали ли сте се откъде идва тази странна фея и какво ги прави всички тези зъбчета. Може би ги колекционира или рециклира…. Сега ще ви разкажем всичко, което знаем по въпроса.

Феята на зъбките съществува от векове, а за нейна родина се счита Англия. Феята работи неуморно всяка нощ като събира падналите млечни зъбчета на децата по целия свят. За целта, малчуганите поставят зъбчето под възглавницата си, а на сутринта намират на негово място паричка или лакомство. Ех, че хубаво! Хем се отърваваш от излишния зъб, хем има и награда затова. Предполагаме, че след като Феята  свършва работа, тя се прибира в своето кралство и там сътворява чудеса от зъбчетата на децата. Какви? Още не знаем, но се опитваме да разберем.

Всъщност в някои испаноезични култури Феята на зъбките е заменена от Мишока Перез. Той също се промъква в стаите на децата и отмъква зъбчетата им.  Според  вярванията, ако животното изяде зъбчето, на негово място ще порасне здрав зъб като на животното. Приказната мишка е популярна  в Мексико, Аржентина, Испания, Венецуела, Франция, Швейцария, Белгия, Мароко, Алжир, и Люксембург.

В нашата страна съществува друго поверие. Зъбчето се хвърля на покрива с думите: „На ти Вранке млечен зъб, дай ми железен!“.

Както и да изберете да се избавите от млечните зъбки, не забравяйте да си пожелаете здрави зъби и се грижете за тях, за да може после да си похапвате вкусотии.

 

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: