Как се е появил чаят?

от

публикувано на 30.11.2017

За всички, които обичат чай ще разкажем как се е появил той. Чаеното растение, от чийто листа се прави напитката чай, идва от Азия. Смята се, че пиенето на чай започва по времето на императорската династия Шан в Китай, представете си някъде между 1600 – 1046 година преди Новата ера. Ето и някои от най-популярните легенди за откриването на ароматната напитка.

Императорът Шан Йен седял в красивия си заден двор и се наслаждавал на чаша гореща вода. Вятърът отронил няколко листенца от храста над главата му и те паднали в чашата. Явно ароматът е бил доста приятен и той го приел като скъп дар с безценни качества.

Според друга легенда чаят се е появил през 2737 г. преди Новата ера. По времето на императора Шен Нун. Той непрекъснато проучвал билките и правел различни отвари от тях. Случайно разбира се, в котлето му с кипяща вода, попаднали няколко листа чаено дърво. Историята нататък ви е известна.

Друга легенда пък приписва изобретяването на напитката на един индийски монах със сложното име Бодхидхарма. Той решил да се засели в Китай, където създал един от най-известните манастири – чували сте го, манастирът Шао Лин.

Чаеният храст обича топли и влажни места. В Китай са разпространени главно шест вида чай. Това са зелен чай – наричан „люча“; „хунча“ или червен чай, който у нас е познат като черен; улунча, което означава „черен дракон“; чай с цветчета жасмин – „хуача“; бял чай или още „байча“ и „дзиняча“ или пресован чай. Всички те идват от чаения храст, но разликата във вкуса се дължи на начина на обработка на листата.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: