Коледа по света: Европа

от

публикувано на 25.12.2017

Честита Коледа, мили деца! Нашият поздрав за Вас са няколко любопитки! С тях ще ви разкажем колко пъстра може да бъде Коледата по света. Екипът на ДЕТСКОТО.БНР –  Ани, Вили, Ирина и Калина, Ви пожелава да бъдете любопитни! Как децата посрещат Коледа в Европа? Ще се изненадате!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Започваме с Финландия, родната земя на Дядо Коледа. Според финландците там се намират неговите работилници, складове, а също и коледният дом, домът на елфите, джуджетата и всички вълшебни животни, които помагат на белобрадия старец. Ние не знаме дали това е така, но вие непременно попитайте Дядо Коледа, когато го видите.

А сега си представете, че не един, а тринайсет Дядо Коледа. Вече сме в Исландия. Знаете, че тази островна държава се намира в северната част на Атлантическия океан. Тези тринайсет свръхестествени същества всъщност са троли. Така се наричат определен вид чудовища в северните държави на Европа. Приличат на великани и не са много мили с хората, даже правят много пакости. Тези тринайсет трола обаче оставят подаръци на децата. Тринайсет дена преди Коледа те слизат от планините, в които живеят и всяка нощ един от тях оставя сладкиши и малки подаръци на послушните деца. За целта всяко дете оставя обувката си на прозореца. На тези, които са правили пакости през годината, тролите носят гнили картофи. Лесно ще ги познаете. Облечени са със зелени панталони и шапки, носят тиранти, блузите са им в бяло и червено, аз също съм с такава, но не съм исландски трол. Тринайсетте трола обичат да крадат мляко, да измъкват пушено месо и наденички от къщите, да тряскат врати, да стържат тенджери, а също обичат да крадат свещи.

Ети ни и в Норвегия. Там на Бъдни вечер децата ядат оризов пудинг със захар, канела и масло. В този десерт е скрит бадем. Който го намери печели бяло или розово марципаново прасе. Това малко прасе е изключително вкусно и носи късмет и щастие през идващата година.

Сигурна съм, че знаете как децата посрещат Коледа в Англия. Те закачват големи шарени чорапи на камините вкъщи, а Дядо Коледа слага в тях своите подаръци.

В Украйна хората украсяват елхите си с паяжини и паяци. Да знаете, че носят късмет и щастие. Всичко това идва от едни стари легенди, в които се разказва за бедни хора, които нямали възможност да украсят коледните си елхи и станало чудо – паяци покрили елхите с блестяща паяжина, а на Бъдни вечер тя се превърнала в златна.

В навечерието на Бъдни вечер децата в Румъния пеят коледни песни, като обикалят къщите, облечени в традиционни дрехи. С песните си те благославят стопаните, пожелават им здраве и плодородие. Домакините ги даряват със сладкиши, сушени плодове и козунак, а понякога и с дребни монети.

В Гърция пък хората харесват повече коледните корабчета, отколкото коледните елхи. Това е тяхна стара традиция. Корабите са декоративни, правят се от хартия и от дърво, и се украсяват с блестящи лампички. Слагат се до входната врата. На Бъдни вечер децата също пеят коледни песни, срещу което получават лакомства.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: