Музеят на муминтролите

от

публикувано на 20.03.2018

Нали знаете за онова странно семейство скандинавски троли? Бели, закръглени, с малки уши, лапички и с големи глави. Малко приличат на хипопотами, но всъщност се наричат муминтроли. Разбира се, муминтролите не са истински същества, а главни герои от поредицата книги и комикси на финландската писателка Туве Янсон.

Семейството муминтроли живее в своята къща в Муминската долина, но вие може да ги видите в специално създаден музей за тях, който се намира във Финландия. Повечето от изложените в музея макети са създадени от самата Туве Янсон и са впечатляващи. Най-голямата гордост на музея е пететажната, висока три метра, синя Мумин къща – къщата на многото тайни.

Най-трудно достъпното място в Муминтрол музея е интерактивната стена на белите духчета от историята за Татко мумин и морето. Всяко докосване задейства светкавици, които разтърсват духчета – и отприщват вълна от детски смях.

Ако се озовете във Финландия, незабавно се отправете към музея на Муминтролите, за да ги видите на живо и да се запознаете с тези симпатяги.

Източник: Moomin Museum
Източник: Moomin Museum

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: