Какво е овцебик?

от

публикувано на 13.04.2018

Има ли такова животно или е просто някаква измислица? Колкото и странно да звучи, да – овцебикът съществува. Това необикновено животно е познато още като мускусен бик. Той е едър арктически тревопасен бозайник. Както се разбира и от името му, овцебикът притежава черти от подсемейството на козите и овцете.

Овцебикът обитава крайните северни райони на Канада, Гренландия и Аляска. Той е едро животно с масивно и набито тяло. Краката му са къси, но силни, а широките копита му позволяват, да не затъва в снега. Възрастните мъжки достигат  дължина до 240 см. и височина – до 145 см., а женските са малко по-дребни. Теглото им варира от 180 до 400 кг., но добре охранени в зоопарковете животни достигат до 650 кг. Тъмнокафявата козина на овцебика е дебела, гъста и дълга почти до земята и отлично предпазва животното от арктическия студ.

Мускусните бикове са социални животни, събират се на стада от 10 до 20 животни. Интересен факт е, че когато трябва да защитят малките си, овцебиковете се събират в кръг. Ето това е по-любопитното за овцебика, а вие си мислехте, че той не съществува?

Източник: wikipedia.org
Източник: wikipedia.org

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: