Кристалната пещера

от

публикувано на 09.06.2018

Сигурно сте срещали красиви и разноцветни кристали, но едва ли такива, каквито има в Кристалната пещера в Мексико. Пещерата е в списъка с природните чудеса в света, защото в нея може да се видят гигантски кристали от селенит, достигащи дължина от цели 8 метра. В Кристалната пещера са открити повече от 140 кристала и това предопределя голямото разнообразие. Най-големият от тях е кристалът, наречен „Син“. Неговите размери достигат 11 метра дължина и 4 метра ширина.

Историята на пещерата започва през 1910 година, когато миньори се натъкват на нея. Те я откриват под местната мина „Найка“. Заради големите по размер кристали и специфичната им форма, първоначално пещерата е наречена „Пещерата на мечовете“. А по-късно, става известна като „Кристалната пещера“.

Интересно е също, че пещерата има формата на подкова. Кухината й е разделена на няколко зали, като всяка от тях носи име на оприличените карстови формирования в нея. Така има зала: „Окото на кралицата“, „Пещерата на свещите“, „Пещерата на мечовете“ и други.

Кристалната пещера е забранена за туристи заради дълбочината и горещината си, но пък може да се насладите на красиви снимки от нея.

 

Източник: wikipedia.org
Източник: wikipedia.org
Източник: wikipedia.org

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: