Да си поиграем с думите

Много обичаме особените думи – тези, които не знаем точно какво означават, но пък звучат толкова интересно, че нищо не ни пречи да си пофантазираме …Ето, сега ако ви кажа думата „чучуберник“, кое ще е първото нещо,което ще ви дойде наум? Човек ли, животно ли е или пък някакво растение? Решим ли какво е точно, […]

Камъкът, който „ражда“…

В Португалия, в областта Ароука съществуват единствените по рода си камъни, наречени  перидейрас. Те са гранитни образувания, с големина между 1 и 12 см, а външната им обвивка е от кварц.  Красивите камъчета се определят като природен феномен, защото те се отделят или , както казват местните жители, се „раждат“ от кремава скала. Камък, който […]

Чичковите червенотиквеничковчета

Чичковите червенотиквеничковчета…Хайде, опитайте се да го кажете. Ама бързо! Защото това е скороговорка. Имате ли представа кои са те? Растения ли са, животинки ли са, хора ли са, защо се казват така? И кой е чичо им? Слушайте внимателно и ще разберете!

Тайната история на калинките

  Колкото и да си приличат, калинките имат огромно семейство – над 5000 вида! Има жълти, светлочервени и тъмночервени, има и оранжеви.Колкото по-млади са, толкова по-светъл е цветът им. Различават се и по броя на точките. У нас най-често се среща седемточковата калинка, но има и калинка с 24 точки. Тя не е сред полезните […]

По следите на думите

Има думи, които с нищо не подсказват какво могат да означават…Ето, например, „въгарец“. Предмет ли е, живо ли, хапе ли, дращи ли? Къде можем да открием въгарци и за какво ще ни послужат?

Вълшебният шал

Получавали ли сте някога вълшебен подарък? На мен ми подариха един магически шал: щом го прибера в гардероба, променя цвета на дрехите ми! Обличам сутринта една червена блуза, на обед тя става синя, после лилава…И най-интересното е, че цветът на дрехата променя и мен самата! Как така?

За еднорозите и двурозите…

Живял някога един кон, който си мечтаел да се превърне в еднорог. Искал да прави чудеса така, както могат само еднорозите .Само, че нещата нещо се объркали – станало така, че  му се появили два рога! И сега? Дали  този кон ще може да прави чудеса?

От какво е направено времето

От какво е направено времето? Кой отговаря за него и може ли да го забързваме и забавяме, когато ни се прииска? Как да си направим Машина на Желанията? Слушайте!

Движещият се остров

Какво или кой може да накара един остров да се движи и зловещо или смешно е това явление? Чуйте версиите на най-малките!