Коя е Калина Малина?

Калина Малина е българска писателка, автор на повече от 50 книги за деца. Ако досега не сте чели нищо от нея, потърсете книжките с нейни гатанки, стихотворения, поеми или приказки. Истинското име на Калина Малина е Райна Иванова Радева. Тя е родена на 3 август 1898 г. в София, в многолюдно учителско семейство. Като най-голямо дете в […]

Сутрешната детска програма „Усмивка в утрото“ и „Сладури“

Какво по-хубаво от това денят ви да започва с усмивка?! Последният епизод на „Предаванията за деца“ – всяка делнична сутрин с „Усмивка в утрото“ и всяка неделя със „Сладури“ през 90-те години на миналия век. Вече знаете на колко години са детските радиопредавания!                  

„Чуден свят“, „Защо“ и „Къщичка за чудеса“

Началото на 90-те години е времето, в което книжарниците са пълни с детски енциклопедии за природата, човешкото тяло, историята, географията, научните открития в различни сфери на познанието. В ефира за деца се появяват предавания, които се опитват да отговорят на многобройните въпроси на малките.                

„Чекмедже със звуци“

„Чекмедже със звуци“ е едно особено предаване за езика на музиката и музиката на езика. Един друг вълшебник всяка вечер разказва за чудесата по света в приказната поредица „Друмник- сладкодумник“. А в началото на 90-те години, в ефира се поява забавното неделно предаване „Пандишпани“.                  

„Ринги-ринги-рае“ и „Хайде да играем“

Играта като главен герой в детските предавания. Тя може да започне от една непозната дума и да продължи с нейното тълкуване по най-забавен начин. Главните герои са Райчо и Райка в изпълнение на актрисите Слава Рачева и Цветана Нешкова.              

„Искри“ – клубът на пишещите деца

Националният конкурс за детско литературно творчество „Искри“ – най-старият и авторитетен конкурс у нас за деца до 16 -годишна възраст.            

Музикалните детски предавания

В края на 1983 година за първи път прозвучава сигналът на литературно-музикалното предаване „Щурче- свирче“!                        

Родна стряха

Музикалният радиоконкурс „Родна стряха“ за фолклорни дарования.