Старинни вярвания за гората и дърветата

Този епизод на „Яйцето на света“ е посветен на един от четирите елемента. Според народните вярвания на българите това са водата, огънят, земята и гората. В предишни епизоди на Ви разказахме за водата и за огъня. Днес ще си говорим за гората, както наричали всички дървета, които растели в планините.

Индианските лечители

В предишните епизоди на детската ни етнографска рубрика „Яйцето на света“ Ви срещнахме с аборигените, с ескимосите, ходихме и при папуасите на остров Нова Гвинея. Сега сме Ви подготвили среща със северноамериканските индианци. Ще Ви разкажем кои хора наричаме шамани и какви са били старинните лечителски практики на индианците.

За келтите и друидите

Познавате ли някой вълшебник? А да имате идея как се става магьосник? Какво трябва да научи човек и колко време ще му трябва за тази работа? В новия епизод на „Яйцето на света“ ще си говорим за едни от най-древните племена в Европа – тези на келтите и за техните жреци. Нашите гости в епизода са […]

Кой носи лятото?

В миналото нашите прапрабаби и прапрадядовци обичали, дори повече от Великден, един друг пролетен празник. В новия епизод на детската ни етнографска рубрика „Яйцето на света“ ще Ви разкажем за деня на Свети Георги Победоносец – Гергьовден, за когото хората едно време казвали, че „носи лятото“. Нашите гости в епизода са Бела, Габи и Мони.

Великденските яйца

Защо боядисваме първото великденско яйце червено? Кои яйца наричаме писани? Колко великденски яйца боядисвали нашите прапрабаби и защо? Преди Великден избрахме да ви разкажем за старинните практики и обичаи, свързани с подготовката на яйцата за празника. Нашите гости в епизода са Анджела, Калина и Кати.    

Птиците на пролетта

В новия епизод на детската ни етнографска рубрика „Яйцето на света“ Ани Маринова и нейните малки помощници Анджела, Калина и Кати ще потърсят пролетта и ще ви разкажат за старинните вярвания за нейните предвестници – прелетните пролетни птици.

Вълшебствата на водата

В този епизод сме Ви подготвили любопитен разказ за водата. В старинните представи тя била необяснимо вълшебство. Пригответе се да чуете как може да се сдобиете с жива вода, какво общо имат с нея самовилите и защо нашите прапрабаби и прапрадядовци избягвали да минават по тъмно покрай реки и кладенци?           […]

„Рабуш – календар“

Можете ли да си представите как в миналото вашите прапрадядовци разбирали кой ден от седмицата е, кога е празник, Коледа ли е или пък Великден? В този епизод на „Яйцето на света“ ще Ви разкажем за един много любопитен календар. Той е вечен и доста удобен за носене. От какъв материал е направен, по какъв […]

За стария, младия и празничния огън

В този епизод на „Яйцето на света“ ще ви разкажем за огъня! Как мислите – може ли огънят да остарее? Кога има най-голяма магическа сила? Има ли „жив“ огън?  

„Цветът на мъглата“

Днес, ако искаме да разберем какво ще е времето поглеждаме прогнозата в интернет, или пък си пускаме телевизора или радиото. А в миналото нашите прапрабаби и прапрадядовци поглеждали навън. Те можели само по цвета на мъглата да познаят какво ще е времето. Какви били старинните представи за дъжда, снега, мъглите и облаците ще научите от […]