Необикновените морски кончета

от

публикувано на 30.07.2018

Морските кончета са колкото краасиви и интересни, толкова  и необикновени животни. Те са от рода на рибите и съответно може да ги забележим по крайбрежията на моретата и океаните, където климамът е субтропичен. Тялото им достига дължина от 4 до 20 см, а фигурата им прилича много на тази на шахматния кон. Но кое ги прави наистина неповторими?

Всъщност морските кончета се различават от другите животни по няколко неща. Те са единствените, при които мъжките приемат ролята на майката при раждането на малките. Женската снася яйцата в джоб, който се намира върху тялото на мъжкия. Този джоб прилича много на торбата, в която кенгурото ражда своите малки. Когато се излюпят от джоба, морски кончета са копия на своите родители, но са доста тромави. Това обаче не им пречи веднага щом напуснат люпилното джобче, да заживеят самостоятелно.

Морските кончета са и единствените животни, които плуват изправени. Това става благодарение на гръбната перка, която имат за разлика от всички риби. Тръбовидната им муцунка също е много интересна. Колкото до храненето, морските кончета нямат зъби и се хранят с планктон. Опашките им служат за „закотвяне“ в морските треви и корали. Това им позволява с помощта на издължените си муцунки да изсмукват планктон и дребни ракообразни на разстояние от 3 см.

За да избегнат опасността от хищниците, морските кончета имат свойството да променят цвета си, имитирайки този на подводните растения. Обикновено тези създания предпочитат да плуват по двойки с прикачени една за друга опашки. Любопитно е също така, че морските кончета могат да виждат както напред, така и назад.

В света могат да бъдат открити около 30 вида морски кончета. А ние ти пожелаваме да срещнеш поне един от тях!

Източник: pixabay.com
Източник: pixabay.com
Източник: pixabay.com

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: