Приказки за звездите в „Ранобудно петленце“

от

публикувано на 03.08.2018

Когато богът на слънцето свърши дневният си път и се спусне към прекрасния си дворец, за да си почине, по небето тръгва с колесница, запрегната с черни коне, богинята на нощта Нукта. Идва и луната в своята дълга бяла дреха с лунен сърп на челото, а край нея се тълпят звездите – младите синове на богинята Зора, които рисуват фигури и разказват истории…

Тази седмица в „Ранобудно петленце“ ще Ви разказваме приказки за звездите. Те са привлекли вниманието на хората още в древността, по тях са се ориентирали по суша или по море. Характерните фигури, които образуват, се наричат съзвездия и с тях са свързани много от древните митове и легенди.

В понеделник, на 6 август, ще чуете древногръцката легенда „История на съзвездието Голямата мечка“. Във вторник, на 7 август, ще научите „Историята на съзвездието Лъв“, а в сряда, на 8 август, се събудете с „Историята на съзвездието Риби“.

В четвъртък сутрин, на 9 август, когато звучат приказки и истории, написани от деца, сме Ви подготвили историята за „Звездичко“.

В петък, на 10 август, чуйте последната история от поредицата „Приказки за звездите“ – египетският мит „Косите на Вероника“.

„Ранобудно петленце“ слушайте всеки делничен ден, от 7 без 10 сутринта, по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

 

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: