Случвало ли ви се е да минете покрай някоя пекарна или сладкарница и да ви замирише на черен шоколад или на шоколадова торта? Звучи вкусно, нали? Може това да е торта Сахер?
Прочутата шоколадова торта Сахер е кралицата на десертите в Австрия. За нея се знае още от 1832 г. Един ден външният министър на страната очаквал важни гости и заръчал на своя сладкар да направи нещо, с което да ги впечатли. Сладкарят обещал, но за съжаление се разболял от грип и не могъл да стане от леглото цяла седмица. Доста се притеснил, но нямало какво да направи. Затова помолил своя млад стажант-сладкар на име Франц Захер да го замести. Момчето било едва на 16 години.Той приготвил шоколадова торта с изпечени блатове, покрити със смокиново сладко и черен шоколад. Всички били във възторг, а младият сладкар бил изпратен да учи занаята при един от най-добрите австрийски сладкари. Малко по-късно открил и своя сладкарница, която съществува и до днес в центъра на Виена.
А тортата Сахер си остава запазена марка и до днес. Тя се сервира в малка чинийка, а от двете страни на парчето се слага бита сметана.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.