Минарето на младоженката в Дамаск

от

публикувано на 06.08.2018

Минарето на младоженката е построено през 9 век в центъра на северната стена на Омаядската джамия в Дамаск, издигната през 7 век. Състои се от квадратна главна кула с четири галерии и по-малка кула, издигната върху покрив от олово.

Според легендата, по време на строежа, в Дамаск нямало достатъчно олово. Тогава един местен търговец дал, колкото трябвало. В знак на благодарност, тогавашният владетел се оженил за дъщеря му, а минарето получило името на младоженката, Ал Арус. През 1174 г. то пострадало при пожар, но веднага било възстановено по заповед на  Саладин, султан на сарацините в Сирия и Египет.

През 12 век и в следващите две столетия хората много почитали султан Саладин, защото освен с военните си победи, той се прочул и с щедростта си към бедните. Когато починал, вече им бил раздал всичкото си богатство и в хазната нямало пари дори за погребението му. По-късно, един от неговите синове издигнал скромен мавзолей в красивата градина на Омаядската джамия.

Днес много вярващи хора – и мюсюлмани, и християни – влизат в джамията, за да се поклонят на Йоан Кръстител, смятан за пророк и в двете религии, защото тук има… действащ християнски параклис. В него зад големи прозорци от зелено стъкло, разделени от изящни бели колони и прикрити със златни орнаменти, под вълнист купол, син като дълбока вода, се пази главата на християнския светец. Тя била намерена при строителството на джамията в малка пещера. Над пещерата била поставена колона, а по-късно около колоната изградили параклиса.

Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: