Най-големият дялан камък

от

публикувано на 20.11.2018

Баалбек е древен комплекс в източен Ливан, разположен на 1170 метра надморска височина, в долината Бекаа. Една от най-големите забележителности  там е храмът на Юпитер, построен от римляните. Руините на храма са добре запазени и в наши дни. Но впечатляващото е, че за основа на храма са използвани три огромни дялани камъка, с тегло от около 800 тона всеки.  А още по-интересно е, че в близост до храма е разположен и най-големият дялан камък в света. Той е с размери 21 метра  дължина, 5 метра височина и тежи около 1000 тона.

На южния вход на комплекса Баалбек се намира каменната кариера, където са били разрязвани и оформяни камъните, използвани за построяване на храмовете.Точно там се намира  и огромният каменен блок, отсечен преди почти 2000 години.

Предполага се, че тези масивни камъни са издялани от много по-ранна цивилизация, може би  12 000 години преди новата ера, а римляните просто са строили около тях. Защо обаче не са строили върху тях, след като са ги имали наготово? Или защо не са разполовили тези големи камъни?  И как изобщо са могли са мястят този масивен материал? Около древния комплекс има много въпроси, които остават без отговор.

Източник: wikipedia.org
Източник: wikipedia.org

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: