Всяка страна по света има своите традиции, които спазва на Коледа. В България на Бъдни вечер на трапезата се слагат постни ястия. Във Франция пълнят пуйка или петел, а за десерт слагат коледен бюш, полят обилно с шоколад. У нас традиционно се приготвя тиквеник или баклава.
В Италия месят коледен козунак. Пълен е със стафиди и сушени плодове. Този сладкиш за първи път бил сервиран през 1606 г в Милано. Главният готвач на Людовико Сфорца трябвало да приготви сладкиш за Коледа, но се разсеял и го изгорил. Не знаел какво да прави,тъй като до вечерята оставало съвсем малко време. Тогава неговият чирак на име Тони предложил рецепта за бърз сладкиш с мая, брашно, яйца, стафиди и захаросани плодове. Херцогът на Милано го харесал толкова много,че наредил всяка година на Коледа да бъде поднасян на гостите в двореца. А сладкишът нарекъл панетоне – сладкишът на Тони.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.