Скъпоценните камъни: какво е кехлибарът?

от

публикувано на 07.03.2019

Какво според Вас е кехлибарът? Представяте ли си – това е вкаменена смола от иглолистни  дървета! Скъпоценният камък с органичен произход се е появил на Земята преди милиони години. Той може да бъде различно оцветен – златистожълт, портокалов, червен, светлокафяв, дори син.

Освен това той може да бъде прозрачен, матов и полупрозрачен. Най-ценни са кехлибарите, които съдържат в себе си различни насекоми – древни фосили на паяци, мравки и други дребни насекоми, и растителни частици, като парченца дърво. Среща се най-вече по бреговете на Балтийско море, в Русия, Сицилия, Румъния и се използва основно в бижутерията, като съставка за парфюми, във фармацията. Още от Античността са известни лечебните му свойства, за които пишат древните гърци и римляни.

За скъпоценния камък съществуват много приказки, легенди и загадки, като тази на „Кехлибарената стая“. Тя е била покрита с кехлибарени панели, изключително трудна за изпълнение ювелирна задача, и подарена в началото на XVIII век от пруския крал Фридрих Вилхелм I на руския цар Петър I. По време на Втората световна война този шедьовър на бижутерското изкуство изчезва и до днес никой не знае къде е скрит.

 

 

 

 

Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: