Приказки за скъпоценности в „Ранобудно петленце“

от

публикувано на 15.03.2019

От незапомнени времена императори и султани, шахове и махараджи, крале и кралици, украсявали с редки скъпоценни камъни, символ на власт и мъдрост, бойните си шлемове и владетелски инсигнии – корони, тронове и скиптри. Още древните гърци и римляни, арабските, индийските и персийските владетели ги носели като талисмани и дълбоко вярвали в силата на подобни амулети. Арабите дори имали такава поговорка – „От две страни победителка е онази, която притежава по-тежък диамант.“. Съществуват легендарни скъпоценни камъни, всеки от които носи своя история и легенда, безмълвни свидетели на дрязги и убийства, войни и грабежи.

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 18 до 22 март, сме подготвили за Вас поредица, посветена на скъпоценните камъни. Нашият разказвач в „Приказки за скъпоценности“ е старият бижутер – дядо Агоп, в ролята на който влиза актьорът Ицко Финци. Той знае истории, разказвани от тамилския народ, литовски и китайски легенди, португалски и шведски приказки.

Първата приказка, която ще звучи в понеделник, на 18 март, е „Трите диаманта“. В нея един много ловък крадец, който никога не лъжел, решил да открадне от прелестните диаманти на един махараджа.

Защо една принцеса изгуби всичките си пръстени и какво общо има с това омагьосан бял заек ще научите във вторник, на 19 март, когато ще ви разкажем португалската приказка „Принцесата, която изгуби своите пръстени“.

В сряда, на 20 март, ще звучи старата литовска легенда за красивата морска царица Юрате – „Кехлибареният замък“.

В четвъртък, на 21 март, очаквайте шведската приказка „Пастирът и кралят на елфите “. Елфите, както знаете, също обичат скъпоценности, но са малко разсеяни и имат навика да ги забравят в гората.

Някога в Китай живяло малко бедно момче, което намерило блестяща вълшебна перла. Тя дарила семейството му с богатство, но и с беда. Какво общо имат драконите с тази история ще научите в петък сутринта, на 22 март, от китайската легенда „Перлата на дракона“.

„Ранобудно петленце“ звучи всеки делничен ден от 7 без 10 сутринта, по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: