Тайните на хартията

от

публикувано на 06.04.2019

Преди да се появи хартията такава, каквото е днес, хората са писали върху какво ли не…Първо използвали папирусът и обработената кожа. Папирусът се произвеждал от пресована и оформена на тънки плоскости вид тръстика, която растяла по поречието на река Нил.

За родина на хартията се смята Китай. Нейният създател Цай Лун  смесил износена рибарска мрежа , кора от черница , влакна от лико  и парцали. Разбъркал парченцата с вода и се получила каша, която изсушил и пресовал. Изобретението му било представено в императорския двор и дълго било пазено в дълбока тайна.

Китайско изобретение е и папиемашето – каша от хартия, слепващ материал /брашно или нишесте/ и тебешир или глина. Китайците си правели от него доспехи и шлемове. За по-голяма здравина ги покривали с няколко слоя лак. Тези доспехи били леки и евтини.

Първата хартия в Европа била направена от ленени парцали, преди повече от пет века и едва през 1840 година германецът Фридрих Готлиб създал машина за производство на хартия от раздробена дървесина – неговата технология се използва и днес.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: