Цветята са стари, колкото динозаврите

от

публикувано на 23.04.2019

Знаете ли, че цветята са се появили преди около 240 милиона години ? Това означава, че те са стари, колкото динозаврите!

Те живеят в Страната на цветята. Тя се намира някъде по света, където грее ярко слънце 365 дни в годината и вали топъл дъждец. Небето е синьо, пеят птици и времето сякаш е спряло.Там растат безброй маргаритки, теменужки, орхидеи. Не, няма да пропусна нейно величество Розата. Тя като царица на цветята си има собствен дворец. Нейната най-добра приятелка е Детелината. Двете са неразделни. Не си мислете,че Розата като кралица е надута и не говори с другите цветя. Единствено Нарцисът не я харесва много, но той предпочита компанията на собствената си особа. Е, и цветята имат характер!

Казват, че страната на цветята е Холандия. Страната, в която се произвеждат хиляди лалета, във всякакви цветове: от традиционните червени, жълти и лилави,  до тъмносини и черни. Парковете на столицата Амстердам са изключително красиви. Най-голям сред тях е Кукенкоф, в който се отглеждат милиони на брой цветя. И най-вече лалета! Те са пренесени в Холандия през далечната 1633 година. Известни ботаници направили експериментални кръстоски и така получили различни сортове лалета. Днес в тази страна има над 550 вида.

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: