Вълшебните дала-кончета

от

публикувано на 25.04.2019

„Много отдавна, когато човешкият свят все още бил обитаван от приказни същества, живеело едно семейство в къща, построена далеч от всякакви хора, близо до гъста и непрогледна северна гора. Една зима злите троли откраднали момченцето. На следващия ден сестричката му взела парче хляб  и единствената си играчка –червено дървено конче, изпъстрено с цветя, което баща й бил направил за нея, и тръгнала да търси братчето си. За една нощ малката фигурка се превърнала в силна червена кобила, която пренесла момичето през тъмнината, бурята и страшните троли…“

Това е част от фентъзи на американската писателка Урсула ле Гуин. Но малките червени дървени кончета и днес са едни от символите на Швеция, страната, в която са започнали да ги изработват още от 16 век. Наричат ги дала-кончета – името идва от провниця Даларна, където са издлякани  за първи път. През Средновековието били изключително ценна собственост и символизирали богатство и власт.

Повече за тях, както и много други интересни истории за красиви градове и църкви по света света, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 2 май 2019 г., от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: