Загадките на Великденския остров

от

публикувано на 25.04.2019

Едно от най-отдалечените населени места в света – Великденският остров, или както го наричат местните хора Рапа Нуи, е пълно с необясними явления.

Представете си – островът се намира в южната част на Тихия океан, на повече от 3500 километра западно от държавата Чили в Южна Америка. Наречен е Великденски, защото е открит от европейците в навечерието на Великден, от холандския пътешественик и изследовател – Якоб Рогевен.


Една от загадките на Великденския остров са каменните статути, наречени моаи. Учените не могат със сигурност да обяснят кой и защо ги е създал. Моаите са издигнати от пресована вулканична пепел. Това са човешки лица, с височина от 1 до 11 метра. Били са направени близо 1000 такива колоса. На острова е открита каменна кариера с недовършени статуи, включително една гигантска с размери повече от 20 метра. Предполага се, че странните каменни статуи са свързани с вярванията на местното население – рапануйците. Те са имали собствен божествен пантеон. Почитали са бога на плодородието Маке-маке, който според тяхната митология е създал човека и е бог на плодородието. Вярвали са и в Човека – птица, който наричали Тангата-ману. Възможно е, заради създаването на колосалните фигури, рапануйците да са изсекли всички дървета на острова, което е причинило упадъка на тяхната цивилизация. Първите европейци, стъпили на бреговете му, свидетелстват, че островът бил напълно обезлесен.

Другата загадка на Рапа Нуи е т.н. „пъп на света“ – идеално полиран кръгъл камък, за който се предполага, че отбелязва мястото, където се събират най-важните енергийни линии на Земята.


Има и друга неразгадана мистерия – това са пещерите на острова, в които можете да обикаляте с месеци.

Рапа Нуи е единственият остров в Тихия океан, чийто жители са създали своя писменост. Нарича се ронго – ронго. Въпреки усилията на много лингвисти и до днес тя не е разчетена.

Рапануйците са обичали да сърфират, а сърфовете им били направени от тръстикови стъбла.

Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: