Какво е търнспит?

от

публикувано на 22.07.2019

Имало едно време едни кучета, чиято порода била създадена с една-едничка цел:  да тича с часове и така да върти голям готварски шиш, на който се печало голямо парче месо. Преди кучешката порода да бъде специално селектирана, за да отмени хората в това изтощително занимание, шишовете са се въртели предимно от малки момчета или от по-силни възрастни мъже, ако домакинството било по-голямо и въртенето на по-голям къс месо изисквало повече физическа сила . Обикновено изпичането на месото изисквало въртене повече от един час за килограм месо и това често водело до изгаряния и мазоли.

„Търнспит“ означава буквално „въртя шиш“. Кучетата били с къси , криви крака и дълго тяло. Ако не спазвали зададеното темпо, готвачите им подхвръляли въглени, за да ги накарат да се забързат. Никой не  гледал на горките кучета като на живи същества, смятали ги  ги по-скоро за хитроумно изобретение за облекчаване на човешкия труд.

 

 

През 19 век, кучетата били сменени от тягата на парни машини, а породата вече се смятала за официално изчезнала – хората  нямали повече нужда от специалните кучета. Но тяхната участ накарала много хора да се замислят и е причина за създаването на  Американското общество за предотвратяване на жестокостта към животните (ASPCA), което  спасява безброй други животни от насилие.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: