Котаци с мустаци

от

публикувано на 05.08.2019

Никога, ама никога не си и помисляйте да дърпате мустаците на котките или , още по-лошо, да ги режете ! 12-те мустачета от двете страни на котешкия нос са много важни.  Техните коренчета са свързани с нервни окончания и без тях котките трудно се ориентират, особено когато светлината не е достатъчна. Чрез мустаците те усещат и най-леките струи въздух наоколо, а това им помага да избягват близките препятствия. Работят като много чувствителни и бързодействащи пипалца, които препращат вибрациите си към нервната система на животното.

Много чувствителни осезателни органи са и възглавничките на лапичките. Те помагат при запознаването с нови предмети.

Въобще, уважавайте котките – в много отношения те са доста по-съвършени от нас: усещат миризмите около 14 пъти по-силно от хората, в състояние са да чуват високочестотни звуци, с лекота скачат на височина, която може да превишава 5 пъти собствения им ръст и развиват скорост до 49 км/ч! Катерят се нагоре като стрели и единствената причина да се затрудняват със слизането е в извивките на ноктите им – те им помагат нагоре, но пречат по пътя надолу.

Що се отнася до нежеланието им да се мокрят, единствената причина е, че козината им се слепва. А котките много мразят това!

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: