Театър на сенките

от

публикувано на 10.08.2019

Зад опънато бяло платно танцуват сенките на различни фигури – кукли, направени от кожи и пръчки. Високи  са около метър и и се движат като истински хора. Танцът е под съпровода на свирки и тъпани, а певци разказват истории за богове, богини, крале и кралици. Има и воини, колесници и дворец. Сцената  е обикновен  квадрат от бамбукови пръчки, отстрани и отзад виси по едно черно одеяло, а отпред – бяло платно. Хората, които движат фигурите са скрити под сцената. На краката си имат звънчета  и потропват в такт, когато трябва. Те говорят и от името на фигурките. Между задното черно одеяло и бялото платно отпред  е поставена маслена лампа и в нейната светлина движещата се кожена фигура изглежда като жива.

Такива представления са се изнасяли още през 8 век в Индия, а по-късно и в Китай, Малайзия, Индонезия…Те, може би, са най-древната форма  на анимацията – съвременните рисувани филмчета.

Вие също можете да си направите такъв театър на сенките вкъщи. Изрежете си фигурки от плътен  картон с по-тъмен цвят. Трябват ви  още: един по-голям кашон, парче  тънък бял плат, фенерче и …фантазия!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: