В Музея на обувките

от

публикувано на 30.08.2019

 Да! Има и такъв музей! Той се намира в Чехия, в град Злин. Музеят съхранява уникална колекция от обувки от цял свят – от различни исторически епохи, екзотични обувки, такива, използвани в специални ритуали, обувки на филмови звезди. Най-старият чифт, изложен там, е на 450 години! Архивите на музея свидетелстват, че първите обувки са събрани за колекцията в началото на 20 век.

В музейната сбирка има доста любопитни обувки. Зад прозрачните стъкла е  наредена колекция от текстилни обувки от времето на Китайската империя, създадени за деформираните женски крака, наричани лотосови и подобни на копитце, някога символ на красотата в Китай. Има и колекция от африкански сандали, колекция от Индия, от Османската империя и Балканите.

Запазени са обувки от доста странни материали като австралийските сандали с пера от птицата ему и човешка коса, които през 19 век все още се използвали за някои леко зловещи ритуали на далечния континент.

Музеят съхранява много обувки, които показват историята на европейската обувка. Най-старите запазени оригинални обувки са от 1588 година и това са ренесансовите обувки на един чешки барон. Вероятно най-скъпите експонати са финни домашни чехли, бродирани богато със златни и сребърни нишки от времето на 30 годишната война в Европа – 1618 – 1648, от които в света съществуват едва 20 чифта.

Несъмнено най-причудливи са модерните в Средновековна и Ренесансова Европа изключително дълги, над 70 сантиметра обувки, и изключително широките, над 30 сантиметра, обувки, които носели заможните аристократични господа.

Музеят разполага и с богата колекция от дървени обувки, които са носени от всички европейски народи, на Запад познати като сабо, а у нас като налъми.

В Музея на обувките можете да видите и колекция от Сибир –  обувки на ескимосите – инуити, направени от кожа на полярна мечка, полярна лисица и сибирско куче.

Има и обувки от камилска кожа, които носели някога бедуините в Сирия. Много от обувките от Турция, Индия, Монголия са украсени с орнаменти, целта на които е да предпазят човека, който ги носи от лош късмет и да му донесат успех и щастие.

Едни от най-интересните екземпляри са най-старите индийски обувки – падука – дървена подметка, която се закрепва за крака единствено между палеца и показалеца.

Музеят на обувките разполага и с колекции от сандали от Арабския полуостров и Африка, а също и с мокасини, украсени с мъниста, носени от индианците от Големите равнини на Северна Америка.

Светът, разгледан през историята на обувките, може да бъде много интересен!

Източник: Ани Маринова
Източник: Ани Маринова
Източник: Ани Маринова
Източник: Ани Маринова

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: